Θεραπεία άπνοιας ύπνου

Home / Θεραπεία άπνοιας ύπνου
Θεραπεία άπνοιας ύπνου

Υπνική άπνοια είναι η διακοπή της αναπνοής για διαστήματα μεγαλύτερα των 10 δευτερολέπτων κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η πλειονότητα των ασθενών με υπνική άπνοια δεν έχει διαγνωσθεί. Κατά τη διάρκεια του ύπνου οι μύες χαλαρώνουν, με αποτέλεσμα τα τοιχώματα του φάρυγγα να υποχωρούν και σε μερικές περιπτώσεις να αποφράσσουν τη δίοδο του αέρα προς τους πνεύμονες. Με την απώλεια της φυσιολογικής αναπνοής μειώνεται το οξυγόνο στο αίμα, με αποτέλεσμα να διεγείρεται ο εγκέφαλος και να διακόπτει τον βαθύ ύπνο, προκειμένου να επανέλθει ο τόνος των μυών και να επιτραπεί εκ νέου η αναπνοή. Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του συνδρόμου είναι η διάγνωσή του. Η αρχική αξιολόγηση γίνεται από τον ιατρό με τη χρήση:

α) ερωτηματολογίου και β) ειδικής συσκευής. Το ερωτηματολόγιο περιέχει ερωτήσεις που αφορούν τόσο στη συμπεριφορά κατά τον ύπνο (ροχαλητό, εφίδρωση, συχνοουρία), όσο και στη συμπεριφορά κατά την ημέρα (υπνηλία,απώλεια μνήμης, αίσθημα κούρασης). Η συσκευή ανίχνευσης μπορεί να τοποθετηθεί εύκολα πριν από τον ύπνο, ενώ δεν επιβαρύνει
τον εξεταζόμενο αφού φοριέται στον καρπό με υφασμάτινο περικάρπιο.

Με τη σωστή θεραπεία βοηθάμε τους ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με Sleep Apnea για να έχουν σωστή και μη διακοπτόμενη αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου.